torstai 17. kesäkuuta 2010

Gili Air, Lombok

Heti kärkeen täytyy täydentää aiempaa kommenttiani Indonesian paalupaikasta häsläreiden suhteen. Bali saa yksinään ottaa tuon kyseenalaisen tittelin nimiinsä, maan suosituimman turistikohteen asema tuo mukanaan nuo lieveilmiöt.
Balin jäi taakse harmaan aamusadekuuron verhoamana. Autolautan nimi oli lupaavasti MARINA SEGUNDA, Sekundan matka Lombokille kesti noin viisi tuntia. Hieman säpsäytti kun alta puolen taivalluksen jälkeen autokannella kaksi kuorma autoa rysähti kyljelleen vaikkei ollut kummoistakaan merenkäyntiä. Kuorma-autojen kuormat ovat korkeita ja painopiste näemmä välillä miten sattuu. Toinen kuorma-auto meni täysin kyljelleen ja toinen jäi makaamaan 45 asteen kulmassa bussia ja toista kuorma-auto vasten. Tämän rysäyksen jälkeen oli kyllä kannella kuhinaa ja autoja sidottiin kiinni. Loppumatka kului seuratessa kun autokuskit alkoivat talkoovoimin purkaa kyljellään olevan kuorma-auton lastia. Lastina oli erinäköisiä maalipurkkeja, muutamat olivat auenneet muksahduksessa. Mistään kuormalavoista tms täällä ei ole tietoakaan vaan lasti on pienehköissä pahvilaatikoissa jotka sitten on ladottu kyytiin.
Lasti hieman kellahti
Toisin kun Tallinnan laivoilla joilla ensimmäinen tehtävä on löytää nopeasti lähin baari, niin täällä ei ole pahitteeksi ensimmäisenä hieman silmäillä pelastusliivien ja yläkannella vievien reitien sijaintia.
En ole muuten tämän reissun aikana vieraillut yhtä "aromirikkaassa" paikassa kuin Segundan toiletti.
Matkalla viihdytystä tarjosi myös Delffiiniparven hyppynäytös. 
Lombokille saavuttua ensimmäinen havainto oli heti turismin vähäisyys Baliin verrattuna. Muutaman tunnin autokyyditys saaren luoteisosaan tarjosi vehreää ja hienoa maisemaa. Päivän päätteeksi vielä 20 minuutin matka pikkuveneellä ja vihdoin perillä Gili Air saarella illan jo pimetessä.
Gili saaret elikkäs Air, Meno, ja Trawangan ovat kolmen saaren rypäs lähellä Lombokia. Biletys saaren maineessa oleva Gili Trawangan jäi pois laskuista heti alkuunsa ja tultiin saarista pienimmälle, Gili Air:lle. Valinta ei kaduta pätkääkään, todella leppoisa saari. Saaren kävelee ympäri parissa tunnissa, vesi on turkoosin sinistä ja todella kirkasta. Saarella ei ole (onneksi) muita kulkupelejä kuin hevoskärryt, polkupyörä ja jalkapatikka.
 
Tärkeimpinä aktiviteetteina on ollut lököily esim riipumatossa, pikkusaaren tutkiskelu kävellemällä ristiin rastiin, uiminen ja sukeltaminen kirkkaassa vedessä sekä hyvästä ruoasta nauttiminen.
Meren läheisyyss kannattaa hyödyntää, kalaa tarjotaan monessa muodossa.
Tähän astisten kolmen sukelluksen perusteella voi näkymät todeta hienoiksi ,vaikkakin koralli on paikoin vaurioitunut kiitos takavuosien dynamiitti-, ja syanidikalastuksen. Nämä kirkkaat vedet tarjoavat paljon kaikkea pientä jä todella värikästä nähtävää. Täällä ei tarvitse myöskään väistellä toisia sukeltajia toisin kun esim Thaimaan sukellussaiteilla toisinaan.
Jos vielä ennnen tänne tuloa oli visio jatkaa Lombokista itään Komodon suuntaan niin nämä lokoisat päivät täällä ovat kuopanneet tuon vison pysyvästi. Tämä on niitä paikkoja jonne on todella helppo jumittua...
Balille täytyy palata "pakon edessä" loppukuusta noutamaan uusi passi ja 1.7 on lento Malesian Kuala Lumpuriin.
Odottaako tämä riipumatto kenties juuri sinua...?

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti