torstai 9. syyskuuta 2010

Hanoi, Vietnam

Bussimatka Vientianesta Hanoihin meni yllattavan kivuttomasti vaikka kestikin 24 tuntia. Aamuyolla 03 saavuttiin rajalle jossa sitten odoteltiin rajan aukeamista. Meinasi vaan bussissa olla happi vahan kortilla kun luonnollisesti ilmastointi pysaytettiin kun bussi parkkeerasi rajalle. Siina tuli torkuttua johonkin puoli kuuteen asti ja sitten ulos raikkaampaan ilmaan odottelemaan. Raja aukesi siina seitseman nurkilla ja rajamuodollisuudet olivat vahintaan puolisekavat Laosista ulos mentaessa. Passitiskilla ei ollut mitaan jarkevia jonoja vaan kaikki ankeaa tiskille ja nakkaavat passin siihen virkaijoiden eteen. Sitten saakin odotella etta mista luukusta se oma passi tulee ulos leimauksen jalkeen. Tuo kyseinen tie Laos-Vietnam rajalle oli melkoista vuoristorataa, ylos, alas, oikealle, vasemmalle... Hanoita lahestyttaessa bussikuski ajoi pummin ja oli hetken aikaa taysin kuutamolla ennen kuin loytyi taas oikea tie.

Hanoissa hypattiin taksiin ja tsekkasin liikkeelle lahdettaessa etta laittoi mittarin paalle. Jossain vaiheessa aloin katsella mittaria etta ompa lyhyet kilometrit taalla pain. Mainitsin asiasta kuskille joka totesi "meter no problem". Jos olisin huomannut taman turbo mittarin alkumatkasta oltaisiin hypatty autosta heti pois, nyt hiffasin sen vasta kun oltiin jo melkein perilla. Perilla sitten pienta vaantoa hinnasta ja kuski suostui pudottamaan sita hieman. Jos en olisi ollut 24h bussimatkan ryydyttama ja hiton nalkainen niin olisin nostanut enemman metelia asiasta nyt halusin heittaa kamat hotellille ja paasta syomaan. Talle kaikkien kusipaataksikuskien kuninkaalle ei kuitenkaan riittanyt se etta laskutti minulta juuri noin kolminkertaisen hinnan vaan yritti kusettaa viela vaihtorahoissa. Ei suostunut laittamaan valoa auton sisalla paalle ja yritti muiluttaa hamarassa liian pienet vaihtorahat (yritti tehda 10 000 setelista 100 000). Kun tyrmasin taman tarjouksen niin tarjosi viela pienempaa summaa. Siina vaiheessa alkoi jo olla hyvin lahella etta ettei kaamit palaneet. No saatiin oikeat vaihtorahat (siis siita 3 kertaa liian suuresta taksasta) ja toivotin mielessani sille suharille hyvaa matkaa helvettiin.

Taman alun vastoinkaymisen jalkeen Hanoissa kaikki on sujunut ongelmitta. Nyt seka Saigonissa etta Hanoissa kayneena niin jotenkin Hanoi on naista kahdesta itselle viihtyisampi. Ruokailu on helppoa ja halpaa jos paikallisruoka vaan uppoaa ja miksei uppoaisi. Pienia katukeittoita on pilvin pimein ja monet myyvat vain yhta-kahta ruokalajia joka nautitaan matalalta pikkupoydalta pienella jakkaralta istuen. Taalla englantia ymmarretaan heikommin kuin Saigonissa joten kasimerkein on tullut useasti kommunikoitua. Ihan hyva harjoitella silla luulen etta kiinassa tata viittomakielta tullaan tarvitsemaan. Matka jatkuu Lauantaina bussilla Hanoista Nanningiin Kiinaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti