lauantai 24. heinäkuuta 2010

Tawau, Borneo (Malesia)


Sandakanista matka jatkui siis Kinabatangan joelle. Otettiin valmis paketti jonka majoitustukikohta oli Sukaun kylässä parin tunnin automatkan päässä Sandakanista. Matkalla maisemat oli varmaankin 95% palmupuuviljelmien peittämää, viidakko on saanut väistyä palmuöljyn tuotannon tieltä. Kaksi päivää Kinabatangan joella oli hieno kokemus, näki eläimiä joita on aiemmin nähnyt vain eläintarhassa. Retkiä järjestävä yritys oli mukava pikkufirma, hintaan sisältyi myös ruokailut. Ohjelmaan kuului ensimmäisen päivänä iltäpäiväveneretki ja pimeän laskeuduttua pieni kävelyretki viidakkoon. Tämän kävelyretken havainnot olivat muutama nukkuva pikkulintu, jokusia perhosia sekä pieniä hämähäkkejä ja ohi viuhahtavia lepakoita. Näin yöaikaan näitä lintuja ja perhosia pääsi näkemään todella läheltä toisin kuin päiväsaikaan. Toisena päivänä ohjelmassa oli veneretket joelle aikaisin aamulla, iltapäivällä ja myöhään illalla pimeän laskeuduttua. Näillä jokiretkillä nähtiin useita eri apinoita, moneen otteeseen myös näitä ainoastaan Borneolla eläviä nenäapinoita. Nyt olisi reissuvarustukseen kaivannut kiikareita ja hyvää kameraa.

Molemmilla iltapäiväretkillä nähtiin myös lähietäisyydeltä Pygmy elefantteja. Oli hauska seurata kun ne ruokailivat rantavedessä välillä painuen täysin sukelluksiin. Hauskin tapaus oli nuori yksilö joka olisi halunnut tulla veteen mutta ei oikein tiennyt miten päin sinne laskeutua. Usean empivän yrityksen jälkeen sekin pääsi veteen ja selvästi nautti olostaan. Joella näki myös useita lintuja joiden valtaosan nimet eivät jääneet mieleen tällaiselle asiaan vihkiytymättömälle vaikka opas niitä luettelikin.






Kolmantena aamuna oli vielä yksi aikainen aamuretki joelle jonka jälkeen matka jatkui Sempornan kaupunkiin. Kolmen tunnin bussimatka kiemurteli paljolti samanlaisissa maisemissa kuin joelle saavuttaessa, tolkuttomat palmupuuplantaasit olivat siis pääosassa. Indonesian puolella Borneota hakkuut ovat ilmeisesti tuhonneet metsää vielä enemmän kuin Malesian puolella. Onkohan 10 vuoden päästä jäljellä enään muuta kuin suojelualueet?? Semporna on pieni kaupunki ja turisteille lähinnä lähtöpiste lähisaarille tai sukellus/snorklausretkille. Olttin kaksi yötä riutan päälle rakennetusta "mökkikylässä" lyhyen venematkan päässä kaupungista. Noin 135 euron pakettihintaan kuului majoitus kahdeksi yöksi, ruokailut, retki lähisaarelle jossa itselle 2 sukellusta ja Moolle snorklausta.



Sukellusmesta oli ihan hienoa ei nyt mitään huippuerikoista kuitenkaan. Pakettiin kuului vielä sukellus resortin oman riutan kupeessa, siellä tosin ainoa mielenkiintoinen asia oli seurata kun Kiinalainen sukeltaja poukkoili kameransa kanssa minne sattuu. Riutalta suunnattiin takaisin Sempornan kaupunkiin. Sempornassa todettiin että siellä ei ole yhtään mitään nähtävää ja heti seuraavana aamuna jatkettiin Tawaun kaupunkiin. Olisi kannattanut jäädä esim sinne riutalle vielä pariksi päiväksi makoilemaan koska myös Tawau osoittautui kaupungiksi jossa ei ole oikeastaan mitään. Turistien jaloissa ei täällä ainakaan tarvitse pyöriä, länsimaalaisia ei ole juuri katukuvassa näkynyt. Ensimmäistä kertaa kahdeksaan kuukauteen on ollut ajankäytön suhteen pitkästyttäviä päiviä, oltaisiin oltu valmiita jatkamaan Kuala Lumpuriin jo muutama päivä sitten. Lento täältä Tawausta on kuitenkin vasta illalla 27.7 ja lentopäivän vaihtaminen tulisi turhan kalliiksi. Juuri tämän takia pyrin matkaamaan ilman turhia ennakkovarauksia aina kun mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti