tiistai 2. helmikuuta 2010

Koh Lipe, Thaimaa

Saapuessa Lipelle kaikki näytti lupaavalta mereltä päin katsottuna, ehkä muutos ei olekkaan ollut niin suurta mitä netin keskustelupalstoilta on saanut ymmärtää. Rantautumisen jälkeen pieni kävelykierros kuitenkin paljastaa totuuden. Vierailin täällä tammikuussa 2008 ja melkoinen rakennusbuumi on ollut sen jälkeen. Silloin tässä päärannalta lähtevän "pääkadun" varrella sijaitsi väljästi pikku ravintoloita, joitakin minimarketteja ym pikkuputiikkeja. Nyt tuo samainen katu on nimetty oikein walkin streetiksi ja juntattu täyteetn vaikka mitä puoteja. Onhan kai se mukava käydä nauttimassa kuppi kaputsiinoa pianon pimputuksen soidessa kaiuttuimissa ja valita siihen kylkiäisiksi joku leivos lasivitriinistä.  2008 saarta halkoivat polut, nyt ne ovat niin leveitä baanoja ettei voi poluiksi enään kutsua. Valtaosa jo päällystetty betonilla ja reunustettu jopa katuvaloilla. Saaren keskeltä on pistetty kylmästi iso alue sileäksi, jotain kai siihenkin rakennetaan. Saaren sisäosissa muutos ollut suorastaan järkyttävä, tätä se massaturismi tuo tullessaan. Kaikkein määräävin tekijä on tietysti raha. Rikkaat sijoittajat näkevät hyvän tienestin mahdollisuuden ostavat paikallisilta maata ja pistävät tuulemaan. Siinä vaiheessa ei todellakaan rakenneta mitään pikku bungaloweja. Nopea muutos ei ole syntynyt lapiolla. Saarelle on roudattu kaivinkoneita ja muuta kalustoa joita kaksi vuotta sitten näki ainoastaan lasten rantaleikeissä.
Ilmapiiri saarella on kuitenkin vielä todella rento ja lähialueet tarjoavat upeita maisemia ja kirkasta vettä. Vesi on paljon kirkkaampaa kun esim Langkawilla. Pari sukellusta kävin heittämässä ja olihan se upeaa hommaa taas vuoden tauon jälkeen. Mitään kovin erityistä nähtävää sukellukset eivät täällä kuitenkaan tarjonneet joten säästän sukellusbudjettia suosiolla toisiin kohteisiin. Kaksi sukellusta, laitteineen kustansi n 60 euroa. Kirkkaat vedet tarjoavat hyvät mahdollisuudet myös snorklaamiseen ja ihan kivat näkymät pinnan alle oli tuollakin tapaa.
Väkeä Lipellä on kuitenkin selvästi enemmän kuin 2 v sitten ja jostain puoli ruotsia on löytänyt tänne tiensä (sekin vielä kaiken muun lisäksi...)
Muutosbuumista huolimatta todella mukava kohde ja hakkaa nuo Thaimaan kaikkein ruuhkaisimmat turistirysät puhtaasti 100-0.
Täältä matka jatkuu mahdollisesti jo huomenna suuntaan X, who knows...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti