lauantai 26. joulukuuta 2009

Don Det, Laos

Tänne Don Detille on todellakin helppo jumittua. Kyllä se Kambodsan keikka tähän väliin on kuopattu ajatus.
Duracell pupuille täällä ei aktiviteetta ole mitenkään erityisen paljon tarjolla. Jotain melontaretkiä on ainakin tarjolla.Lähinnä aika kuluu saarta tutkiskellessa tai ottamalla rennosti esim riippumatossa.
Tämä Don Det on melko pieni saari ja nämä muutamat saarta halkovat polut on kävelee halutessaan nopeasti läpi.Kannattaa kuitenkin mukautua paikalliseen kiireettömään elämään ja olla hosumatta mihinkään.
Viereinen Don Khon on vähän isompi saari. Aikanaan nämä saaret yhdisti rautatienpätkä josta muistuttaa ruosteinen höyryveturi Don Khonilla.
Ennen matkaansa Kambodsan puolelle Mekong joki muodostaa pari koskea. Pienempi niistä Somphamit Falls käytiin jo katsastamassa ja isompi Khon Phapheng Falls mahdollisesti huomenna.
Pari viikkoa sitten joku Japanilainen oli tuolla Somphamitilla päättänyt ottaa ainutlaatuisen valokuvan paikasta jonne varoituskyltit kielsivät menemästä.Huonostihan siinä kävi, putosi koskeen ja ruumis löytyi kolmen päivän päästä.
Ollaan nyt useana päivänä käyty katselemassa kun paikallinen ukkeli valmistaa puuhiiltä. Melkein kaksi viikkoa kuluu yhden satsin valmistamiseen. Kaksi päivää kuluu puiden lataamisessa sisään ja muissa valmisteluissa, noin 5 päivää kuluu itse palamisprosessissa. Sitten ne pienetkin ilmaräppänät suljetaan ja odotetaan 3 päivää. Kaksi päivää kuluu sitten vielä hiilien pilkkomiseen ja pussitukseen.
Palella täällä ei tarvitse. Päivisin lämpötilat huitelee vähän päälle 30 ja yöllä kymmenisen astetta vähemmän.

tiistai 22. joulukuuta 2009

HYVÄÄ JOULUA!!

Hyvää Joulua ja onnellista uutta-vuotta kaikille tasapuolisesti  sinne Suomen kamaralle !!!

Täällä Don Detillä on melkoisen leppoisa meininki. Tämä olisi pitänyt silti nähdä ainakin sellaset 5 vuotta sitten, on varmaan ollut harvinaisen lunkki saari. Nyt ihan hiljattain tänne on tullut sähköt 24h. Siinä mielessä varmaan hyvä että enään ei kaikenlaiset agrikaattiviritykset huuda nurkissa. Pelkään vaan pahaa että kohta tännekkin rantautuu samanlaiset tv ravintolat mitä löytyy yllin kyllin Laosin toisesta bacpacker keskittymästä Vang Viengestä. Siellä jengi istuu rivissä ja kyylää frendejä tms valmiiksi naurettuja sarjoja ruudulta. 
Majoitus täällä on edullista. Nyt majoitukseen kuluu 2,5 euroa. Kämppä on aika basic eikä mikään kummonen mutta jopa oma vessa ja suihkukin löytyy. Tarkoitus mahdollisesti jo huomenna törsätä ja vaihtaa kaksi euroa kalliimpaan bungalowiin. Tästä oli yksi visio jatkaa Kambodsaan mutta hiukka luulen että tänne jumittuu sen verran pitkäksi aikaa että se visio saa jäädä. Tammikuun 2 päivä loppuu laosin oleskelu passista ja silloin pitää alkaa liikehtimään pikkuhiljaa tuonne Bangkokin suuntaan. 13 tammikuuta onkin sitten suuntana  Malesian Penang.

lauantai 19. joulukuuta 2009

Don Det, Laos

Pikainen sijaintipaivitys. Tanaan tultiin Si Pan Don saariryhman saarelle nimelta Don Det. Enaan paljoa etelammaksi ei Laosissa paase. Saari vaikuttaa lupaavalta. Tanaan ei tullut viela isommin kierreltya saarta  kun riippumaton magneettikentta oli liian vahva...

torstai 17. joulukuuta 2009

Champasak, Laos

Mukava kuulla etta Suomessakin pakkanen paukkuu ihan hyvia lukemia.
Pakse ja lahiymparisto tarjosi hyvakuntoisia teita 100cc paristimella koluttavaksi. Talla kertaa tuli lahinna koluttua lapi muutamat vesiputoukset. Paksessa mopo lohkeaa hieman halvemmalla kuin Thakhekissa noin 5 eurolla. Tuli melkoinen polte jossain vaiheessa vuokrata pykalaa isompi kaksipyorainen ja lahtea silla seikkailemaan ympari Laosia. Liikennen on rauhallista ja ainakin paatiet suht hyvakuntoisia. Pakse jai taakse ja nyt sijaintina Champasakin pieni kyla. Champasak sijaitsee muutaman tunnin matkan paassa paksesta. Matkan voisi taittaa nopeasti ilmastoidulla minivanilla mutta mitas hohtoa siina on. Enemman on matkustamisen tuntua kun matkustaa paikallisten tapaan lavabussilla. Tuo "bussi" oli tayteen ahdettu ihmisia (paikallisia ja mina) ja jos jonkinnakoista nyssakkaa. Matkalla ylitettiin mekong paikallisella lossilla joka venytti matkan kestoa. Ensin lossia tyhjennettaessa yksi lavavehje ei suostunut starttaamaan ja tyontamallakaan ei onnistunut koska liian jyrkka maki oli edessa. No starttasihan se vehje sitten viimein pienen huollon jalkeen. Sitten saakin odotella etta lossi tulee tayteen viimeista paikkaa myoden ennen kuin se liikahtaa mihinkaan. Tanaan on tullut ainostaan tsiigailtua kun vesi virtaa mekongissa ja kuinka kanat yms kotielukat temmeltavat majapaikan pihapiirissa. Eilen illalla oli hieman oireita jokaisen Aasian matkaajan tuttavuudesta jossain vaiheessa eli r.ipulista. Tanaan vointi taas normalisoitumassa ja kun illalla ottaa viela pari snapsia lao lao riisipontikkaa niin eikohan se siita. Tasta matka jatkuu jossain vaiheessa viela kohti etelaa saarille nimelta Si Pan Don elikkas nelja tuhatta saarta. Si Pan Don on saarirypas Mekong joen leveassa suistossa ennen kuin joki jatkaa matkaansa kambodsan puolelle. En tieda miten tama Cambodia virallisesti Suomeksi kirjoitetaan mutta olkoon nyt kambodsa.
Edit: Nyt on taas kartalla viikonpaivista kun se paukahtaa tuohon tekstin alkuun. Ajantaju kylla sumentuu taalla ihan taysin...

perjantai 11. joulukuuta 2009

Pakse, Laos

Paivitetaanpa hieman sijaintia. Eilen liikuttiin taas kohti etelaa, nyt sijaintina Pakse. Bussimatka Thakhek-Pakse kesti 8h ja kustansi hieman alle 5 eur. Tyypillisesti bussi pysahteli missa milloinkin ja riisisakkeja ym nyssakkaa kyytiin ja ulos. Evaita ei bussimatkoille tarvita. Kun bussi pysahtyy jonkun kylan kohdalla niin yleensa siina ymparilla pyorii myyjia joilta voi ostaa juotavaa, hedelmia, grillattua kanaa yms. Talla hetekella majoitus kustantaa 5 eur. Huoneen sijainti rauhallisella sisapihalla ja varusteina sanky, tuuletin ja wc. Jos sijoittaa muutaman euron lisaa niin saa tv:n ja ilmastoinnin. Taalla Paksessa tuntuu loytyvan kaikki palvelut vahintaan yhta hyvin kuin paakaupunki Vientianessa. Nyt voisikin vuokrata polkupyoran ja lahtea vahan tutkiskelamaan lahiymparistoa...

maanantai 7. joulukuuta 2009

Thakhek, Laos

Lauantain fudismatsissa oli ihan hyvä meininki. Laos-Myanmar päättyi 1-1 ja katsomo oli ääriään myöden täynnä. SEA games järjestetään ensimmäistä kertaa Laosissa ja paikalliset tuntuvat olevan innoissaan. Harvemmin pienessä ja köyhässä Laosissa on ollut mitään tällaista kansainvälistä tapahtumaa.
Vientiane jäi eilen taakse hetken mielijohteesta. Pääsyynä oli oikeastaan se että saatiin kyyti Moon broidilta joka palaili vkl vietosta työpaikalleen. Mitäs siinä, kamat kasaan ja menoksi. Matka jatkui siis kohti etelää. Kilometreistä en osaa sanoa mutta 5,5h safkataukoineen meni matkaan. Matkalla sai sellaisen kuvan että kaikilla paikallisilla ei kyllä ole liiemmälti itsesuojeluvaistoa. Pilkkopimellä tiellä mateli mopoja ym pienempää kalustoa ja monet eivät omanneet esim mitään toimivaa takavaloa. Sitten jos se mopon etuvalokaan ei sattunut toimimaan niin jotkut olivat sentään kiinnittäneet jonkun valontuikun kypärään (jos nyt ylipäänsä edes käyttivät kypärää). Autot, rekat ym isompi kalusto sitten paineli 80-100 lasissa.
Nyt sijaintina siis Thakhek. Moon kertoman ja päivän havaintojen perusteella tämä on ikäänkuin Suomen Turku eli ihan hyvä paikka turkulaisille. Joki täällä on vähän isompi kuin Aurajoki eli Mekong ja täl puol jokkee on Laos, tuol puol jokkee Thaimaa.
Mitään erityistä tässä itse "kaupungissa" ei oikeastaan ole, lähellä pitäisi olla kuitenkin ihan hienoja luolia yms nähtävää.Täytyy siis hoitaa mopo alle ja lähteä tutkimaan. Siinä missä matkailujätti Thaimaassa sai 3 eurolla uuden karhean yamaha, honda tms moposkootterin niin täällä joutuu vähän iäkkäämmästä kiinalaisvalmisteesta pulittamaan sellaset 7 euroa. Selvähän se on että kun turisteja ei juurikaan ole niin eipä ole liiemmälti sen suuntaisia palveluitakaan. Pari länkkäriä näin päivällä tässä kylillä. Vietnamilaisia (bussi)turisteja näkyy jonkun verran mutta hekin taitavat pysähtyä vain yhdeksi yöksi matkalla muualle päin Laosia tai Thaimaata. Kappas tulihan väännettyä pitkästi tekstiä....

lauantai 5. joulukuuta 2009

Vientiane, Laos

Torstaina aamulla 09 startattiin liikkeelle Changilta ja Perjantaiaamuna 11 nurkilla perillä Vientianessa. Lavataksia, lauttaa, minivania, bussia, tuk tukkia. Istumalihaksia tuli treenattua kevyellä 17 h bussimatkalla. Bussi pysähteli aika tiuhaan ja täyttyi pikkuhiljaa. Tänään on Thaimaan kuninkaan syntymäpäivä ja ihmisillä on useampi vapaapäivä. Näiden pitkien vapaiden yhteydessä bussit ovat yleensä täyteen ahdettuja. Nyt on kuukauden Laosin oleskeluun leima passissa. Viisumin saa rajalta 35 USD. Nyt tarkoitus olla jonkun aikaa täällä Vientianessa ja jatkaa sitten pikku hiljaa kohti etelä-Laosia. Täällä Vientianessa on parhaillaan kaakkois-aasian urheiluskabat eli sea games. Avajaiset on 9.12 mutta mm futismatsit pyörii jo. Kohta lähetään katsomaan Laos-Myanmar (burma) futismatsia.

keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Koh Chang, Thaimaa

Koh Changin visiitti alkaa tällä erää olemaan paketissa. Aamulla norsusaari jää taakse ja suuntana Vientiane, Laos. Tuohon siirtymään kuluu kaikkineen varmaankin täysi vuorokausi.
 Changista jäi positiivinen ensivaikutelma. Tänne tulee palattua uudestaan vähän pidemmän oleskelun merkeissä. Sesonkiaikaan täällä saattaa olla liikaakin tunkua, nyt sesongin kynnyksellä ei ollut liikaa ryysistä. Skootterilla tuli muutama päivä tutustuttua saareen. Uudenkarhea skootteri irtoaa 3 euron päivävuokralla. Aika hyvän kokonaiskuvan saaresta sai noiden skootteriajeluiden myötä. Nämä isoimmat ja suosituimmat rannat palveluineen samanlaisia kuin muissakin Thaimaan turistikohteissa. Rätti/rihkamakauppaa, baaria, ravintolaa, hierontaa yms pilvin pimein. Eli same same but different. Samoin kuten muuallakin sivummalta löytyy sitten rauhallisempaa mestaa missä on kyllä kaikki tarvittavat palvelut mutta pienemmässä mittakaavassa. Ihan hyvän bungalowin löytää 6-10 euron haarukkaan. Näkyi tuossa turistirysäkadulla mainontaa 4 euron huoneistakin, laadusta en osaa sanoa. Jos oleilee pidempään ja vuokraa mopot ja kämpät esim kuukaudeksi kerrallaan niin hinta luonnollisesti putoaa.Tiet täällä olivat skootterilla päristelyyn hyväkuntoisia, ihan tolkuttoman jyrkkiä ja mutkaisia mäkiä täällä kyllä on. Kaikenkaikkiaan viihdyin todella hyvin and i'll be back. Tänään kun tuossa riippumatossa makoili vuotta vanhempana kuin eilen niin ei ainakaan mitään 30 kriisin oireita ollut nähtävissä...