keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Siem Reap, Kambodza

Matka Phnom Penhistä Siem Reapiin sujui jo totutusti paikallisten karaokevideoiden ja epämääräisten teatteriesitysten säestyksellä tv-ruudulta. Matka kesti 6,5 h ja loppumatkasta bussi vaati hieman remonttiakin. Kuski ja apupoika puuhastelivat puoli tuntia moottorin hihnojen kimpussa ja lopulta matka jatkui ilman ilmastointia ja laturia. Onneksi matkaa ei ollut paljoa jäljellä sillä oli todella kuuma päivä.
Kambodzan liikennekulttuuri on länsimaalaisen silmin paikoitellen aika villiä, lähinnä täyteen ahdettujen pakettiautojen ansiosta.

Vieläkö mahtuisi kyytiin?

Eilen tuli koluttua Kambodzan turistimagneetti nähtävyyttä, Angkoria. Tunnetuin Angkorin raunioista on Angkor Wat (rak 1100 alussa). Tuonne Angkor Watin suuntaan tuli startattua 05 aamulla pällistelemään auringon nousua. Angkor Watin tornit auringonnousun kajastuksessa jäi tällä erää näkemättä, koska pilvilauma valloitti aamutaivaan. Väkeä tuota auringonnousua katsomaan saapui melkoisesti mutta väenpaljous hajosi laajoille Angkorin alueille päivän valjettua. Matalasesonkina matkaamisessa on omat hyvät puolensa, voin kuvitella turistilaumoja täällä matkailusesongin huipun aikaan.

Kuvassa Bayon temppeli (rak 1200 lopussa)

Angkorin alueelle päivän tiketti maksaa 20 USD, 3 päivän 40 USD. Päivän tiketti riitti mainiosti kiertämään suosituimmat ja parhaimmassa kunnossa olevat kohteet alueella. Aamulla alkanut pilvisyys olisi saanut jatkua minun puolestani iltapäivälläkin niin olisi säästynyt pari litraa hikeä. Angkor oli todella upea kokemus ja ei voinut kuin ihmetellä kaikkia niitä upeita yksityiskohtia mitä rakennusmateriaalina käytettyyn kiveen oli hakattu. Angkorin alue on todella laaja ja käsittää monia raunioita joista osa pelkkiä romahtaneita kivikasoja ja osa restaurointien ansiosta upeassa kunnossa olevia.

Tehtiin myös veneretki Tonle Sap järvelle. Järvi on ikäänkuin iso Mekong joen vesivarasto jonka pinta-ala kasvaa sadekaudella 2700:sta 16000 neliökilometriin. Veneretki itsessään oli ylihintainen ja huono. Vesi on nyt todella matalalla ja lähinnä se oli sellaista toisten turistiveneiden väistelyä kapeassa kurarännissä matkalla järvelle. Järvellä on useampia kalastajien kelluvia kyliä joista vierailtiin yhdessä, luonnollisesti vierailu tehtiin johonkin rihkamakauppa/ravintolaan. Järvi itsessään voisi olla kiinnostava kohde lintuineen kunhan retkeä ei aloita Siem Reapin läheltä tursitisatamasta ja parempi ajankohta olisi varman heti sadekauden jälkeen

Kambodza on ollut kaikinpuolin ihan mukava maa vierailla. Tähänastisista maista tosin Kambodza on ollut roskaisin Siem Reapia lukuunottamatta. Teiden varsilla on roskaa paikoitellen aika runsaasti ja ihmetystä herätti että jopa pääkaupunki Phnom Penhin keskustassa roskia kasattiin taloista katujen varsiin epämääräisiin kasoihin. Kai se vähentää paikallisen L&T:n hommaa kun rotat yms jyrsii ensin omansa pois. Jonkunnäköisten roska-astoiden yleistyminen ei olisi pahitteksi.
Ihmiset ovat täälläkin todella ystävällisiä. Lapset ovat innokkaita viljelemään oppimiaan englanninkielisiä fraaseja.Where are you from? How old are you? What is your job, my job is student?
Ruoka on tietysti samantyyppistä kuin naapurimaissakin mutta muistuttaa ehkä enemmän Vietnamilaista keittiötä. Tulista ruokaa ei tunnu saavan edes pyytämällä, tästä ei ole pelkoa Thaimaassa tai Laosissa.

Tämä Sieam Riep on olemukseltaan rantakohde Sihanoukville ohella turistisoitunein. Löytyy jos jonkunnäköistä kahvilaa, ravintolaa, matkamuistomyymälää, porvarihotellia, ökyravintolaa yms.
Itse kaupunki ei siis ainakaan minulle tarjoa mitään erikoista ja nyt tutkailenkin reittiä jonkun mahdolliksen stopin kautta Bangkokiin. Valtaosa turisteista tulee tänne Angkorin takia.
Kambodza vetää myös puoleensa kaikennäköisiä wannabe ramboja koska täällä pääsee ammuskelemaan korvausta vastaan erinäköisillä asearsenaaleilla. Epävirallisemmilla "ampuradadoilla" voi ampua vaikka lehmän singolla tai muulla raskaalla aseella kun lyö riittävästi dollareita tiskiin, tosin jos se on loman kohokohta niin kannattaa samantien varata aika myös psykiatrin vastaanotolle....

perjantai 21. toukokuuta 2010

Sihanoukville, Kambodza

Sihanoukvillen rantakaupunki ei talla eraa erityisemin vakuuttanut. Rannat eivat olleet mitaan erikoisia, ehka jos juuri olisi vasta alottanut reissun niin rannallla olisi voinut viihtyakkin. Nain matasesongin aikaan taalla saa kulkea ilman vaen tungosta joka on melestani pelkastaan hyva asia. Nyt ei tule kuitenkaan mieleen mitaan hyvaa syyta viettaa taalla aikaa pidempaan joten bussilippu on jo ostettuna huomiseksi takaisin Phnom Penhiin. Phnom Penhissa tarkoitus tehda vain lyhyt mahdollisesti yhden yon stoppi. Sielta matka jatkunee kohti Siem Reapia ja Angkorin raunioita. Onneksi alkaa rauha palailemaan Bangkokiin silla sinne pitaa suunnistaa kesakuun alussa, sielta no lento Indonesiaan.

keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Kampot, Kambodza

Kampotin pikkukaupunki oli ihan mukava tuttavuus Phnom Pehnin halinan jalkeen. Muutama paiva menikin rennosti riippumatossa kirjaa lukiessa tai kaupungin katuja kavellessa. Keskipaivalla ei paljon kylla kavely maistu sen verran kuumaa on. Tanaan tuli suhailtua lahialuetta mopon voimin ja nyt tuntuu silta etta tama kulmakunta alkaa olemaan nahty ja matka voi jatkua Sihanoukvillen suuntaan. Nyt kun meri on taas lahella niin todella edullisesti loytyy merenelavia lautaselle. Nyt on tullutkin popsittua taas urakalla rapuja, kalaa, katkarapuja, simpukoita, mustekalaa...  Osuttiin todella mukavaan pieneen perhevetoiseen guest houseen. Huone tuulettimella 5 USD ja pieni ravinteli tarjoaa hyvia ruokia, isantavaki perehdytti myos paikallisten juomien maailmaan jonkun sortin riisiviinilitkun muodossa. Maaliskuussa tuli jo vierailtua tuossa parinkymmenen kilometrin paassa Phu Quocin saarella Vietnamin puolella. Nyt koukkaisu siis Kambodzan rantakohde Sihanoukvilleen ja sitten suunta takaisin pohjoisempaan Kambodzaan.

lauantai 15. toukokuuta 2010

Phnom Penh, Kambodza

Siirtymisessä Vientianesta Phnom Penhiin tuli bussimatkailu hyvin tutuksi. Ensin 10h yöbussissa Vientianesta Pakseen ja seuraavana päivänä 14 h Paksesta Phnom Penhiin. Kambodzan viisumin saa rajalta hintaan 23 USD ja siihen parille leimasimen heiluttajille 2 USD päälle. Jenkkidollari on yleisesti käytössä maksuvälineen paikallisen Rielin rinnalla. Pankkiautomaateistakin saa nostettua suoraan myös dollareita. Paikallisia seteleitä kertyy taskuun vaihtorahoina, 1 USD on 4000 Rieliä. Kambodzan pääkaupunki Phnom Penhistä tuli ensimmäisenä mieleen Vietnamin HCMC eli Saigon, lähinnä varmaan liikenteen ansiosta. Liikenne on samanlaista hässäkkää kun Saigonissa, täällä ehkä hieman lievemmin torvien säestämää.
Kambodzalla on takanaan erittäin verinen historia vuosikymmenien sisällissotien merkeissä. 1975 kommunistiset punakhmerit kaappasivat vallan ja alkoin pääministeri Pol Potin kausi. Pol Pot lakkautti kaupungit, kielsi uskonnot, kaikkien omaisuudesta tuli yhteistä. Erityisesti varakkaat ja sivistyneimmät ihmiset teloitettiin. 2,5 miljoonan ihmisen asuttama Phnom Pehn tyhjennettiin lähes autioksi kun ihmiset ajettiin maaseudulle tai teloitettiin. Arvio pelkästään Pol Potin toimien uhriluvusta vaihtelee 1,3 - 1,7 miljoonan välillä. Pol Potin toimet + sisällissota pudotti maan väkiluvun 8 miljoonasta alle kuuteen miljoonaan vuoteen 1979 mennessä. Kambodzaan solmittiin rauha vasta 90 luvulla jolloin hallinto palautettiin virallisesti takaisin monarkiaksi.
Nämä Pol Potin lukuisat teloituspaikat tunnetaan nimellä Killing Fields joista tunnetuin on Choeung Ek. Vierailtiin tuolla ko paikassa ja kyllä se pisti ajattelemaan ihmisen julmuutta. Paikalle on pystytetty "torni" monumentti johon on kasattu yli 5000 uhrien pääkalloa. Aluksi teloutukset tapahtuivat ampumalla mutta ammuksien säästämiseksi teloitusvälineeksi kelpasi melkein mikä vaan kättä pidempi. Välineinä käytettiin hakkuja, lapioita, vasaroita... Pienet lapset ja vauvat hakattiin kuoliaaksi puun runkoa vasten, todella raakaa touhua!
Phnom Penhin vilinä ja vilske saa tällä erää riittää ja matka jatkuu huomenna sunnuntaina eteläiseen Kambodzaan pikkukaupunkiin nimeltä Kampot.

tiistai 11. toukokuuta 2010

Vientiane, Laos

Jokseenkin käsittämätöntä vauhtia on aika vierinyt. Sijaintina pysynyt edelleen Vientiane mutta nyt on taas reppu pitkästä aikaa pakattuna ja Vientiane jää tänään taakse. Ensi yö kuluu bussissa matkalla Pakseen etelä-Laosiin. Pakseen ei ole tarkoitus tällä kertaa jäädä viettämään vaan jatkaa matkaa Kambodzaan, pääkaupunki Phnom Penhiin.