keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Vientiane, Laos

Hieman vähemmälle jäänyt blogin päivittäminen viime aikoina koska sijaintikaan ei ole muuttunut. Thaimaan puolelle tuli tehtyä muutaman tunnin visiitti että sai Laosin viisumin uusittua. Reissun kolmas uusivuosikin tuli juhlittua Laosin tyyliin. Uudenvuoden juhlinta täällä on railakasta ja kestää useita päiviä, tapana on myös pukeutua värikkäisiin paitoihin. Vaikka vettä ei taivaalta tullutkaan niin kuivana pysyminen on haasteellinen tehtävä. Ihmisillä on mm asuntojensa edustalla tukikohtia joista heitellään kuupalla saavista tai suoraan letkulla vettä ohikulkijoiden niskaan. Erityisesti nuoriso pakkautuu pick uppien lavoille kaupunkia kiertelemään ottamaan osaa vesisotaan. Auton lavalla on saaveissa vettä että pääsee tekemään vastaiskuja. Eipä ole ennen tullut vastaan tilannetta että keskellä pääkaupunkia mopolla ajaessa pysäytetään, kaadetaan vettä niskaan, naamaa värjätään talkilla, tarjotaan tulaus paikallista lao lao viinaa ja tietysti toivotellaan hyvää ja onnekasta vuotta. On juhlalla uskonnollinenkin tarkoituksensa ei se ihan pelkkää vesisotaa ja oluen kittaamista ole. Ihmiset tungeksivat temppeleihin valelemaan ja roiskimaan vettä buddha patsaiden päälle. Veden seassa on kukkien terälehtiä "yms mausteita" jotta vesi tuoksuu hyvältä. Tämä buddhapatsaiden pesurituaali tapahtuu vain kerran vuodessa, paikallisena uutenavuotena. Ihmiset uskovat että pesurituaalin suoritus useissa eri temppeleissä tuo hyvää onnea tulevaan vuoteen. Myös kodeissa olevat buddhat pestään perheen voimin.

Vaikka Laos on köyhä maa niin vieraanvaraisuus ja ihmisten ystävällisyys on huipussaan. Oluen ystäville Beer Lao tulee helposti tutuksi, sitä tarjoillaan vieraille auliisti. Vaikka Vientiane kehittyy kovaa vauhtia täällä ruoka yms ostokset tehdään paljolti toreilla, supermarketteja ei ole. Suomalaisen Siwan kokoisia M-Point kauppoja löytyy muutama Vientianesta. Bongasin muuten kyseisessä M-Pointissa Vaasan hapankorppuja ja näkkileipää... Ihmisillä on kotiensa yhteydessä monesti pieni kauppa, joissain myydään vain muutamaa artikkelia, toisissa useampia. Toki toritkin kehittyvät ja osa on siirtynyt modernisti usemman kerroksen "ostoskeskukseen". Nämä muistuttavat esim Tallinan nykyisiä rihkamatoreja. Myynnissä on tekstiilejä yms rompetta ei kuitenkaan elintarvikkeita.
Wikipedia tarjoaa ihan hyvän tietopaketin Laosista jos jotakuta sellainen kiinostaa.

Sää täällä on jo hieman alkanut muuttua lähestyvän sadekauden suuntaan, öisin on tullut sateita melkoisen miehekkään ukkosen säestämänä. Päivisin on ollut kuivaa ja lämpötilat huitelee 30-33 asteen nurkilla.
Pläni reissun etenemisen suhteen on että siinä toukukuun puolivälin nurkilla kun Laosin viisumi menee umpeen niin matka jatkuu jonkunnäköisen mutkan kautta Indonesiaan.

Lisäys 0,5h myöhemmin:
Päivisin ON OLLUT sateetonta, juuri alkoi sataa aika reippaasti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti