maanantai 13. joulukuuta 2010

Kaikki hauska loppuu aikanaan

Tässä alkaa Jouluaatto ja siten Suomeen paluu olemaan jo pelottavan lähellä. Täytynee alkaa sovittelemaan pikkuhiljaa pipoa päähän. Aika on kyllä mennyt kuin siivillä, vaikea uskoa että kohta on tuo 13kk täynnä. Tämä 13 kk tuli vietettyä oikeastaan aika hyvin sillä reviirillä mikä oli visioitunakin. Mitään lukkoon lyötyä reittisuunnitelmaahan  ei koskaan ollutkaan, ainoa ennen suomesta lähtöä varattu etappi oli Indonesian lennot kun ne silloin sai puoli-ilmaiseksi. Oikeastaan Myanmar (Burma) oli yksi sellainen jossa oli tarkoitus käydä piipahtamassa mutta aina se lähtö jäi vain ajatukseksi. Jossain vaiheessa vuotta oli ajatuksena suunnata Japaniin ja Etelä-Koreaan mutta ne tuli hyllytettyä maiden korkean hintatason ja Moon mutkikkaiden viisumikuvioiden takia.
Ensin ajattelin listata reissusta jotain top 5 tai top 10 mutta totesin että ei onnistu. Niin paljon ollut todella mielenkiintoisia paikkoja ja tapahtumia ettei niitä pysty laittamaan mihinkään järjestykseen.
Yritin kasailla jotain top 100 albumia tms valokuvista mutta ei se ainakaan tällä erää ottanut tuulta purjeisiinsa, kuviakin on kaikkiaan noin 5000.

Näin 395 päivää jakaantui maittain:
Laos 180 vrk, (majoitus keskim 6,6 eur/vrk)
Thaimaa 82 vrk (majoitus keskim 14,7 eur/vrk)
Malesia 44 vrk (majoitus keskim 14 eur/vrk)
Indonesia 29 vrk (majoitus keskim 9,4 eur/vrk)
Kiina 27 vrk (majoitus keskim 20,5 eur/vrk)
Vietnam 17 vrk (majoitus keskim 11,1 eur/vrk)
Kambodza 16 vrk (majoitus keskim 6,1 eur/vrk)

Hätäisesti laskettuna rantsukohteissa tuli vietettyä 64 vrk. Rantakohteiksi laskin ne missä jonkin sortin biitsi löytyy kävelyetäisyydeltä. Rantakohteissa on mukava pistäytyä välillä loikoilemassa mutta jos haluaa nähdä muutakin paikallista elämää kuin sitä turismin ympärillä pyörivää niin kannattaa ehdottomasti suunnata myös muihin maisemiin.

Budjettipuoli meni siihen haarukkaan mihin olin ajatellutkin, Euroopan talouskriisi ja euron heikkeneminen lisäsi hieman kuukaisikuluja verrattuna ensimmäisiin reissukuukausiin. Majoitus on yksi asia mikä vaikuttaa paljon kuukausibudjettiin. Yritettiin bongata edulliset vaihtoehdot menemättä kuitenkaan mihinkään murjuihin. Kaikissa majapaikoissa oli privaatti toiletti/suihkuosasto, dormimajoitukset kierrettiin kaukaa.
Yksi asia mikä tuli kuukausikuluista tarkemmin kirjattua ylös oli juurikin tuo majoitus. 261 majoitusvuorokautta maksoi keskimäärin 11,70 eur / vrk, yhteensä 3050 euroa. Yövyttyä tuli 58 eri majoituspuulaakissa ja keskimäärin 3,7 vrk./ majoituskerta. En nyt jaksa laskea mutta aika monta yötä tuli vietettyä myös bussissa tai junassa. Laosissa Vientianessa oltaessa on hyödynnetty myös ilmaismajoitusta.
Kallein majoitus oli Shanghaissa 44 eur ja halvin Laosin Don Detillä 2,5 euroa. Majoitus muodosti n 19% osuuden 13kk:n Aasian reissukulkuista. Pinnanalaisten maisemien tutkiskeluun kului 900 euroa. Tuosta voikin vaikkapa ihan kansakoulupohjaltakin sitten ynnäillä mitä 13 kuukaiden heiluminen täällä on kustantanut kahdelta hengeltä. Nämä siis kulut reissaamiseen Aasian sisällä, siihen päälle lennot tänne, täältä pois, matkavakuutusta yms.

Sairastuvalla ei ole paljoa päiviä kulunut. Yleisin vitsaus on ollut yllätys yllätys flunssa. Kaikkia aina kiinnostaa että onko pakki ollut sekaisin. Toki aina välillä mutta ne päivät jolloin se olisi vaikuttanut jotenkin päiväohjelmaan pystyy laskemaan yhden käden sormilla. Lääkärillä kävin yhden kerran ja popsin antibioottikuurin kurkkukipuun.

Kaikenkaikkiaan tämä reilu vuosi täällä on ollut helewetin hieno, en oikein edes keksi sopivaa adjektiivia sitä kuvaamaan. Kaikki hauskahan loppuu aikanaan joten ei tässä auta muuta kun palata Kaarle Kustaan haalareihin tienaamaan uusia reissurahoja. Hieman jännittää se kulttuuri ja ilmastoshokki mikä siellä Pohjolassa odottaa, jotenkin tuntuu jopa jännittävän enemmän kuin tänne lähtiessä.

Viikko ollaan vielä Vientianessa, 20 päivä Bangkokkiin ja 23 suuntana Suami. Ohjelmassa tuntuu olevan vielä monennäköisiä läksiäiskekkereitä....Eipä kai tässä kummempia eiköhän nämä jorinat ollut tässä. Katsotaan jos jotain loppumetrien kuvia tulee vielä joku päivä latailtua.
THE END